Off Road

Off Road Lastik Seçimi

Asfalt dışı kullanım için bir çok değişken lastik üzerine kuruludur. Daha zorlu yollarda gidebilmek için daha dayanıklı, dişleri arazi şartlarına uygun şekilde tasarlanmış lastikler tercih edilmelidir.

Bu etkenler göz önünde bulundurulmadığında bir çok olumsuz durum ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Mekaniği çok güçlü olan bir araca sahip olabilirsiniz. Peki lastikleriniz bu mekaniğin sağladığı gücü yere uygulayacak dayanıklılığa sahip mi?

En önemli konu kullanım şekli

Çok sayıda lastik üreticisi, modeli, satıcısı bulunuyor. Her kullanıcı farklı yorumlar ile karşınıza yeni seçenekler çıkartıyor. Unutmayın ki, her kullanıcının aracından ve lastikten beklentileri aynı olmayabilir.

HT (Highway Tires): Otoyol Lastikleri

Kullanan kişilerin büyük çoğunluğu kullandığının farkında olmasa da, ülkemizde bir çok arazi aracında görülebilen lastik türüdür. Adından dolayı arazide hiç kullanılmadığı düşünülmesin.

H/T lastikler standart lastiklere göre farklı diş ve yanak yapısı, arazi lastiklerini anımsatan yanak yapısı, arazi lastiklerine göre aradaki fiyat farkı sebebiyle tercih edilirler. Bu tip lastikleri daha çok 4×2 pick up, 4×2 SUV sahiplerinin tercih ettiğini görebiliriz.

Arazi tipi lastiklere göre düşük performansa sahip bu tip uzun yol ömrü ile de tercih sebebi olmaktadır.

AT (All Terrain): Her Zemine Uygun lastikler

“Hem arazi hem asfalt lastiği” deyiminin bir çok kişi için tam karşılığı olabilecek nitelikleri taşır.

Neredeyse her markanın AT (All Terrain) tipi lastiği bulunmaktadır. Adından da anlaşılacağı gibi bu lastik türü çoğunlukla kullanılan asfalt, kuru toprak, ıslak toprak, kum, çamur, kar, buz yüzeylerinde ortalama bir performans sağlaması amacı ile üretilmektedir.

AT lastikler üreticisine göre çeşitlik farklılıklara sahiptir. Yüzey performansları, gürültü kaynağı olma, diş boyları, taban desenleri, yanak desenleri konusunda değişkenlik gösterir.

MT (Mud Terrain): Çamurlu Zemin Lastikleri

Genel algı AT lastiklerden daha dayanıklı asfalt dışı performansı daha yüksek olduğu yönündedir. Toprak, ıslak toprak, çamur yüzeylerde AT lastiklere göre daha üstün performansa sahip olsa da Mud Terrain lastikler genellikle performansı ile doğru orantılı olarak daha gürültülü lastiklerdir.

Taze kar performansı All Terrain lastiklerle kolayca kıyaslanıyor olsa da sertleşmiş karlı ve buzlu yüzeylerde taban, ham madde yapısı sebebiyle daha düşük performans sergiler.

Aynı zamanda MT lastiklerin genellikle diş aralığı daha geniş olduğu için çakıl taşlı zeminde tırmanışlarda daha fazla taş diş aralığına sığdığı için taş fırlatma ve patinaj daha fazla yaşanmaktadır.

Diğer Arazi Tipi Lastikler

Yazıda belirttiğim 2 tip arazi lastiği yeni başlayacak kişilerin kararsız kaldığı lastik türleridir. Bunlar dışında Extreme, Mudster, Bogger, Sand, özel desen kaplama gibi bir çok arazi lastiği türü bulunmaktadır.

Kafa karışıklığına sebep olmaması ve bu tip lastikleri tercih edecek kişilerin ne istediğini bilmesi sebebiyle bu türlerin detayına girmiyorum.

Lastik boyutu tercihi nasıl yapılmalı?

Öncelikle aracınızı tanımanız gerekir. Aracınızda yükseltme yapmak istemiyorsanız orjinal ebatlardan uzaklaşmayın. Arazi performansı yüksek olan lastikler genellikle diş boyları da fazla olduğu için orjinal ebat bile olsa boyut farklılığı gösterir. “Nasıl olsa” diyerek tercih edeceğiniz lastik ebatı sürtme yapabilir veya aracınızın kaportasına hasar verebilir.

Hangi Marka ve Model Arazi Lastiği Tercih Edilmeli?

BF Goodrich A/T TA KO2 modeli dünya genelinde sınıfının en çok tercih edilen lastiğidir. Ülkemizde de standart ve yaygın kullanılan ebatlar bir çok şehirde bulunmaktadır. Uzun bir seyahate çıkmanız durumunda lastiğiniz zarar görmesi durumunda kolayca yenisini tedarik ederek yolunuza devam edebilirsiniz.

Varsayımları göz ardı etmeyelim…

Hangi ebat için aracınıza neler yapılması gerektiğini bilmiyorsanız sorun. Yorumlarda sorun, bilenlere sorun ama satın alacağınız ebatı sormadan alım yapmayın.

Kullanılmış lastik bulduysanız temkinli olun. Arazi araçlarını aktif olarak kullanan kişiler gibi uzun aralıklarla kullanan kişiler de azımsanacak sayıda değil.

Kullanılmış lastikleri fotoğraflar üzerinden alıyorsanız, fotoğraflar lastiklerin yeni yıkanmış hali ise anlaşmadan önce mutlaka ürün görseli talep edin.

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-2403233638553422 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Related posts
Off Road

Her Arazi Sürücüsünün İhtiyacı Olan 5 Off Road Aksesuarı

Arazi sürüşü harika bir başarı ve macera duygusu sunsa da doğası gereği zorluk ve riskle…
Read more
MekanikOff Road

Pick Up Servisi

Pick up servisi, arazi araçlarının ihtiyaç duyması durumunda hizmet veren kurtarıcı…
Read more
MekanikOff Road

Off Road Vinç

Off road vinç, yol dışı gelişen ihtiyaç halinde araç için kurtarıcı ekipman olarak…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.

Bir Cevap Yazın

Arazi Modu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et